Wat is PIR isolatie

PIR is de afkorting van PolyIsocyanuRaat. PIR is een schuimvormig isolatiemateriaal dat lijkt op de het wel bekende PUR (Polyurethaan). Beide isolatie vormen vallen onder de PU-kunststoffen.

Beide vormen van isolatie zijn gebaseerd op de zelfde grondstoffen De verhouding van de de grondstoffen en productie is wat anders. Je zou kunnen zeggen dat PIR een verder doorontwikkelde en verbeterde versie van PUR is. Zoals het vaak is bij nieuwere producten geldt ook hier dat PIR beter is dan PUR.

PIR heeft de volgende verbeteringen:

  • Hogere isolatiewaarde
  • Hogere druksterkte
  • Minder brandbaar

Hoewel PUR en PIR weinig van elkaar verschillen heeft PIR door de genoemde voordelen de voorkeur om te isoleren.

PIR isolatieplaten

PIR is door zijn voordelen bij uitstek populair om voor het isoleren van een plat dak. Zelf met een beperkte dikte PIR kan een goede isolatiewaarde behaald worden. PIR isolatie wordt vanuit de fabriek in handzame platen voor op het dak geleverd. Op deze wijze is het niet nodig om extra veel PIR isolatie te kopen. Doordat PIR vaak ook nog eens voorzien is van een cachering. De vaak aluminiumcachering geeft in combinatie met de PIR een nog wat hogere isolatiewaarde dan een bitumencachering of glasvlies. De aluminiumcachering houdt namelijk net wat meer warmte vast.

Omdat PIR isolatieplaten dus vaak op een dak worden toegepast worden PIR platen in de volgende formaten geproduceerd, 60x120cm of 120x120cm

PIR afschotisolatie

Standaard worden vlakke PIR platen in het formaat 60x120cm gemaakt. PIR afschotplaten hebben een afmeting van 120x120cm. Afschotplaten zorgen ervoor dat er geen water op het dak blijft staan. Wat soms wenselijk is.

PIR verwerken

Zowel de standaard vlakke PIR isolatieplaten als de PIR afschotplaten zijn licht van gewicht en dus eenvoudig zelf op het dak te plaatsen. Afhankelijk van ondergrond kan er gekozen worden om de isolatieplaten mechanisch te bevestigen of te verlijmen met de ondergrond.

Hoewel de PIR isolatieplaten in een handzaam formaat geleverd worden is het soms nodig om de isolatieplaten in te korten. PIR platen kunnen afhankelijk van dikte op maat gesneden of gezaagd worden. Zagen van een PIR plaat kan altijd. Bij het zagen van een PIR plaat is het aan te raden om met een zo fijn mogelijke zaag te werken. Er ontstaan dan gladde zaagsneden en de kans op koudebruggen neemt dan af.

Vragen over PIR isolatieplaten?

Isolatie is van groot belang in verband met de warmte en de stookkosten. Isolatie is dan ook van groot belang voor DakisolatieTotaal omdat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. DakisolatieTotaal heeft gekozen voor een ruim assortiment wat er voor zorgt dat u altijd terecht kan voor al uw benodigdheden wat te maken heeft met isolatie. Twijfel dus niet langer en neem eens een kijkje op de website en kijk wat de mogelijkheden zijn voor u en uw dak. Bent u opzoek naar een helpende hand? Dan staan wij met veel enthousiasme voor u klaar. Neem contact op met één van onze medewerkers en laat u verrassen door de mogelijkheden bij DakisolatieTotaal.