
Bevestigingsmateriaal
Plannen om uw dak te isoleren? Dat is altijd een goed idee. Het voorkomt nodeloos verlies van warmte en koude, bespaart op uw energierekening én is goed voor het milieu. Het is daarnaast ook nog eens relatief eenvoudig om het isolatiemateriaal op het dak te bevestigen. We vertellen u hieronder meer over de bevestiging van dakisolatie.
Allereerst is het goed om te weten dat het isoleren van een dak veelal gebeurt met behulp van zogenoemde PIR-platen. Dit zijn lichte, maar tegelijkertijd ook stevige platen van een hard type kunststofschuim. PIR-platen beschikken over goede, thermische eigenschappen die warmte vasthouden. Dat maakt ze perfect voor allerlei isolatie doeleinden.
Het isoleren van een dak, bijvoorbeeld. De meeste warmte in uw woning gaat tenslotte verloren via de bovenzijde: ruim 25 procent.
Een dak isoleren met behulp van PIR-platen kan grofweg op twee manieren. Het is mogelijk om de platen boven op uw dak te bevestigen: een situatie die we ook wel koud dak noemen. Het is echter ook een optie om de platen aan de binnenkant van het dak te plaatsen – dus op de zolder. Dit noemen we warm dak.
LET OP: wanneer u van binnenuit gaat isoleren, dient u altijd rekening te houden met de temperatuurschommelingen die kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen er vochtproblemen optreden, met alle gevolgen van dien. Schakel altijd een deskundige in om er zeker van te zijn dat u de juiste methode gebruikt om te isoleren.
Het bevestigen van PIR-platen
PIR-platen met tweezijdig aluminium zijn op drie manieren op het dak te bevestigen. Dit kan mechanisch, door het te verlijmen óf door gebruik te maken van een losliggend geballastsysteem. De laatstgenoemde optie betreft dan wel alleen voor daken die met EPDM bedekt worden. Bij een losliggend geballast systeem zorgt een geschikte ballast laag dat de EPDM dakbedekking op zijn plaats wordt gehouden. Dit type dak systeem kan alleen worden toegepast indien de gehele constructie van het gebouw berekend is op het extra gewicht van de ballast laag.
Mechanische bevestiging
Plaatst u een damp remmende folie onder uw PIR-platen? Dan zijn de platen zelf maar op één manier te bevestigen: mechanisch. Dat doet u door gebruik te maken van schroeven met een zogenoemde drukverdeelplaat.
Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van mechanische bevestiging zónder dat u gebruik maakt van een damp remmende folie. Schroeven met drukverdeelplaten óf alleen drukverdeelplaten (met schroeven die u zelf heeft aangeschaft) zijn ook in dat geval onmisbare onderdelen.
Zorg er echter wel voor dat u gebruik maakt van de juiste schroeven. De schroefkeuze hangt daarbij af van de dakopbouw in kwestie. Het is een handige vuistregel om te onthouden dat een isolatieschroef altijd 20 millimeter langer moet zijn dan de totale dakopbouw.
Heeft u al schroeven in huis? Bestel dan de drukverdeelplaten los via DakisolatieTotaal.nl. We hebben verschillende maten in ons assortiment.
Verlijmen
Het is ook mogelijk om de PIR-platen rechtstreeks op het dak te verlijmen. U heeft hiervoor polyurethaan lijmschuim nodig of terwijl onze PU-lijmen.
We kunnen u – wat dat betreft – twee soorten aanraden. De een is Soudatherm STR250 lijmschuim. Dit is een polyurethaan lijmschuim voor een efficiënte, propere, zuinige én duurzame verlijming van dakisolatieplaten op vlakke daken. U heeft voor deze lijm een lijmpistool nodig die u ook bij ons kunt bestellen.
De tweede heet Soudal Soudafoam X-Tra en is speciaal verkrijgbaar voor het installeren en verlijmen van onze PIR-platen. U kunt deze lijm zonder lijmpistool gebruiken.
Deze lijm schuimen lenen zich ook uitstekend voor het lijmen van naden, kieren en openingen. U kunt deze hiermee opvullen, zodat u uw dak helemaal luchtdicht krijgt.
Losliggend geballastsysteem
Een losliggend geballastsysteem houdt in dat de totale dakopbouw door ballast, zoals grind of tegels, op zijn plek wordt gehouden. Dit vereist wel de nodige kennis van zaken. Het is, zoals gezegd, alleen mogelijk wanneer u de hele dakopbouw gaat bedekken met EPDM. Daarnaast is het in deze situatie belangrijk dat u altijd een technische berekening dient te laten maken of uw dakconstructie dit ook kan dragen.
Damp remmende folie plaatsen
We noemden de term hierboven al even, maar bij het bevestigen van PIR-platen op het dak, is het zeer raadzaam om ook damp remmende folie onder de PIR-isolatie te plaatsen. Een goede folie zorgt er namelijk voor dat uw dak nóg langer meegaat. Het voorkomt dat er vocht of condensatie in uw constructie komt.
Damp remmende folie moet altijd op de warme zijde van het isolatiemateriaal worden aangebracht. Dat zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van het materiaal optimaal benut wordt. Er is daarbij géén sprake van inwendige condensatie noch vochtopbouw in de constructie.
We onderscheiden twee soorten damp remmende PE folies die we hieronder nader toelichten.
Dampremmende PE folie – T200
Deze damp remmende folie heeft een dikte van 0,2 millimeter en een tolerantie van om en nabij de 70 procent. De afmetingen zijn 50 bij 4 meter. De folie wordt geleverd op een rol van 1 meter breed.
Dampremmende PE folie / ISPA-bouwfolie
De dampremmende ISPA-bouwfolie is gegarandeerd 0,2 millimeter dik en is speciaal bedoeld om eventuele vochtproblemen tegen te gaan. De afmetingen zijn 25 bij 6 meter. De folie wordt geleverd op een rol van 1,55 meter breed.
Beide soorten folie moeten met behulp van dubbelzijdig tape worden vastgelegd. Deze tape helpt u op een eenvoudige wijze aan een stevige bevestiging en de ultieme bescherming van uw dak. Onze tape is 5 centimeter breed en heeft een lengte van maar liefst 25 meter.
Bevestigingsmaterialen kopen
Heeft u daadwerkelijke plannen om uw dak te isoleren? Schakel dan DakisolatieTotaal.nl in voor al uw benodigdheden, zoals de PIR-platen zelf, de benodigde bevestigingsmaterialen én damp remmende folies. We hebben alles wat u nodig heeft in huis en helpen u graag door middel van gedegen advies. Daar zijn we tenslotte isolatie experts voor!