background
Dakisolatie
Geen producten gevonden voor de huidige selectie.

Dakisolatie hoe toepassen?

Het aanbrengen van dakisolatie heeft verschillende voordelen. U springt zuiniger om met energie en dat is beter voor het milieu, maar u bespaart ook in uw portemonnee. Een goede isolatie zorgt voor een besparing van wel 25 tot 30 procent van alle warmte in huis. Dit zorgt weer voor een aangenaam klimaat in uw woning. We vertellen u er in dit artikel meer over!

Voldoende warmte in huis is belangrijk. Het zorgt voor een constante temperatuur in de woning, garandeert een betere leefomgeving én het bespaart natuurlijk energie.

Het is dan ook zonde dat veel warmte verloren gaat. Meer dan 25 procent van dit verlies gebeurt via het dak. Het is dus zowel slim als waardevol om een dak of zolder goed te isoleren.

Hoe werkt de isolatie van een dak?

Het isoleren van een dak kan grofweg op twee manieren: via de binnen- of de buitenkant.

Isolatie via de binnenkant

De isolatie via de binnenkant wordt ook wel “koud dak” genoemd. Het gebeurt door isolatiemateriaal aan de onderkant van het dak te plaatsen tussen het dakbeschot.

U kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken en het op verschillende manieren toepassen. Het kan bijvoorbeeld met behulp van zogenoemde PIR-platen (polyisocyanuraat), maar we zien ook dat veel mensen hiervoor open materiaal gebruiken, zoals minerale wol. Voorbeelden van minerale wol soorten zijn glas- en steenwol.

Deze soorten wol hebben echter een lagere isolatiewaarde dan PIR. Klussers gebruiken – in het geval van minerale wol – relatief grote hoeveelheden.

LET OP: wanneer u van binnenuit gaat isoleren, dient u altijd rekening te houden met de temperatuurschommelingen die kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen er vochtproblemen optreden, met alle gevolgen van dien. Schakel altijd een deskundige in om er zeker van te zijn dat u de juiste methode gebruikt om te isoleren.

Isolatie via de buitenkant

Het isoleren van een dak via de buitenkant wordt “warm dak” genoemd. U plaatst hiervoor isolatiemateriaal aan de bovenkant van een (plat) dak. Deze zorgt daar voor een afdekking én een waterkerende laag. Deze methode wordt vaak toegepast bij het isoleren van garages, schuren en aanbouwen

Een voordeel van het isoleren via de buitenzijde is dat het de beste energiewaarden kan garanderen. Het zal ook de kans op koudebruggen doen verkleinen. Er zal dus minder interne condensatievorming plaatsvinden wat ook de vorming van schimmels doet verminderen.

Het is ook bij isolatie via de buitenkant juist mogelijk om gebruik te maken van PIR. Dit doet u dan bijvoorbeeld in de vorm van kunststof isolatie platen die bekend staan om hun lichte gewicht, duurzame karakter en hoge isolatiewaardes.

U kunt, in combinatie met PIR, kiezen voor EPDM, bitumen of een andere dakbedekking.

Welk isolatiemateriaal kan ik het beste gebruiken?

We lieten het hierboven al een beetje doorschemeren, maar voor het isoleren van een dak raden we polyisocyanuraat aan – PIR, dus. Het is duurzaam, heeft een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld minerale wol én is – afhankelijk van de omstandigheden – te combineren met onder andere EPDM of bitumen.

Dat zijn echter lang niet alle voordelen van PIR. Het is namelijk ook makkelijk te verwerken én licht van gewicht. U kunt PIR aanbrengen op balklagen, tegen muurplaten of gordingen.

Hoe is PIR opgebouwd?

De term verwijst naar de materiaalsoort, maar PIR is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. U kunt PIR bij ons in alleen plaatvorm kopen, waarbij het ook mogelijk is om te kiezen voor zogenoemde PIR-afschotplaten. Afschotplaten gebruikt u wanneer u afschot op het dak wilt creëren, zodat het water gemakkelijk van het dak afloopt. U noemt dit een dak met afschot.

Zowel de PIR-platen en de PIR-afschotplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte die u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Het is daarbij allereerst van belang of u een plat of een hellend dak heeft. U hoeft voor een hellend dak geen afschot platen te nemen. Het hangt af hoeveel isolatie waarde u wenst op uw dak en hoeveel ruimte u heeft t.o.v. de opstand om aan de centimeters te komen voor een bepaalde dakopbouw.

Onze PIR platen hebben altijd een aluminiumafwerklaag. Deze laag heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een beter vochtwerend vermogen. Wanneer u een EPDM waterdichte afwerking gaat gebruiken, kunt u op de PIR met alu cachering meteen aan de slag. U kunt de lijm rechtstreeks op de alu-cachering aanbrengen zonder dat het een reactie aan gaat. Dit scheelt u een houten tussenlaag die u anders moet aanbrengen. Hoewel het niet moeilijk is om zelf een dak te isoleren, kan het altijd helpen om eerst in gesprek te gaan met een expert. Deze kan u precies vertellen welk type plaat voor uw situatie het meest geschikt is. U kunt daarna direct zelf aan de slag met het isoleren van uw dak.

Hoe wordt PIR geleverd?

Deze PIR-platen worden altijd op een pallet door onze vaste transporteur, binnen 3 werkdagen geleverd. U ontvangt per email een bevestiging met de boodschap wanneer uw bestelling ons magazijn verlaat. Vervolgens ontvangt u de avond voor levering een sms-bericht op uw mobiele nummer hoe laat ongeveer de levering gaat plaatsvinden de volgende werkdag. U dient er altijd voor te zorgen dat het afleveradres goed bereikbaar is voor groot transport. Daarnaast vragen wij u, telefonisch bereikbaar te zijn voor de chauffeur.

Waar kan ik terecht voor materiaal voor mijn dakisolatie?

Een expert vindt u onder meer bij ons – bij DakisolatieTotaal.nl. Wij voorzien u graag van gedegen advies omtrent de isolatie van uw platte of hellende dak.

We zijn vanzelfsprekend ook hét adres voor al het materiaal voor uw dakisolatie, zoals PIR-platen, isolatietoebehoren, gereedschappen, bevestigingsmiddelen en diverse tools. DakisolatieTotaal.nl biedt kwaliteit tegen zeer scherpe prijzen, gratis advies en een absolute topservice.

Twijfel niet en vraag direct een offerte aan!