background
PIR isolatie (losse platen)

PIR-isolatieplaten

Het isoleren van daken kan op verschillende manieren en met uiteenlopende isolatiematerialen. PIR – een afkorting voor polyisocyanuraat – is er één van. We proberen u hieronder antwoord te geven op al uw vragen over dit onder professionele dakdekkers erg populaire materiaalsoort.

Wat is PIR precies?

PIR is een hard kunststofschuim, een polymeer dat uitermate geschikt is voor het vasthouden van warmte. PIR is dun, licht, duurzaam, vrij combineerbaar, vochtongevoelig, beloopbaar en drukvast. Al deze goede, (thermische) eigenschappen zorgen ervoor dat PIR een favoriet product is voor het isoleren van o.a. daken, door zowel de professionele markt als alle doe het zelvers.

Het isoleren van een dak of zolder, bijvoorbeeld. De meeste warmte in huis gaat tenslotte verloren via de bovenkant – ruim 25 procent. Isoleert u een dak met PIR? Dan garandeert u daarmee het behoud van warmte, het tegengaan van kou én – ook niet onbelangrijk – een lagere energierekening.

Wat zijn PIR-platen?

De polymeren worden geleverd in zogenoemde PIR-platen. Dit zijn dunne platen met een hoge brandveiligheid, een hele lage vochtopname en natuurlijk een forse isolatiewaarde.

De platen die wij verkopen, zijn ook nog eens voorzien van een zogeheten alu-cachering. Dit betekent dat de platen van een dun aluminium laagje zijn voorzien. Hetgeen ze eenvoudig te verlijmen óf mechanisch te bevestigen maakt. De platen vormen zo de perfecte onderlaag. Dat is handig voor wanneer u de PIR-platen wilt combineren met bijvoorbeeld EPDM.

Welke soorten PIR-platen kunt u aanschaffen bij DakisolatieTotaal?

De ene PIR-plaat is de andere niet. We onderscheiden een aantal soorten die allen unieke features en kenmerken hebben. U leest er hieronder meer over.

PIR ALU

We meldden het hierboven al, maar onze PIR-platen zijn voorzien van een laag aluminiumfolie. U kiest deze soort wanneer u de platen wilt combineren met een specifiek type dakbedekking. Er zijn meer gebruiksdoeleinden. PIR met alu-cachering is namelijk ook toe te passen bij een EPDM dakbedekking, kunststof dakbedekking, (gekleefd of gebrand) bitumineus of geballaste dakbedekking. U kunt de platen zelfs toepassen onder dakterrassen.

PIR met afschot

Wanneer u afschot op uw platte dak wilt creëren, gebruikt u afschot platen. Het voordeel hiervan is dat het aan één zijde afloopt en ervoor zorgt dat het hemelwater kan worden afgevoerd. Ander voordeel is dat u uw dakconstructie niet hoeft aan te passen om het water af te laten voeren.

Bulk (grote hoeveelheid=pallet) PIR

Mocht u een grote partij PIR nodig hebben dan kan het voordelig zijn om deze per volle pallet te bestellen. Kijkt u op deze site onder het kopje “PIR isolatie (pallet)” naar de prijzen en de aantallen per pallet. Dit kan u nog meer voordeel opleveren.

Wat zijn de voordelen van PIR-isolatieplaten?

We lieten hierboven al een beetje doorschemeren dat PIR nogal wat voordelen heeft. Goede, thermische eigenschappen, bijvoorbeeld. Dit is slechts een voorproefje van de positieve eigenschappen van PIR-platen. De voordelen stoppen namelijk bij lange na niet bij het weren van warmte en kou.

Het zorgt bijvoorbeeld ook voor een veel betere manier van leven. De zomers in huis worden veel aangenamer, omdat de benauwde hitte niet langer naar binnen trekt. De winters daarentegen worden juist knusser. Warmte verlaat het huis namelijk veel minder snel.

Een kwalitatief hoogwaardige PIR-plaat zorgt daarnaast voor een verbeterde luchtvochtigheid in huis. Dit spreekt misschien enigszins tot de verbeelding en is wel degelijk van grote waarde. Een betere luchtvochtigheid zorgt tenslotte voor een betere luchtkwaliteit, maar ook voor minder schimmel.

PIR-isolatieplaten zijn daarnaast simpel in het gebruik. Ze zijn stevig, maar desondanks licht in gewicht.

Tot slot is het isoleren van een dak met behulp van PIR-isolatieplaten een goede investering. De zomers in Nederland worden steeds warmer – en dus is minder zomerse warmte in huis met het oog op de toekomst een slim idee. Bovendien kost het u in de winter minder geld, omdat u niet meer zoveel hoeft te stoken. Minder stoken zorgt voor een lagere CO2 uitstoot en dit betekent een schoner en groener milieu, waardoor een dakisolatie ook nog eens een bewuste, duurzame keuze is.

R-waardes

We willen u tot slot nog even wijzen op de zogenoemde R-waarde – soms ook wel RD-waarde genoemd. Deze waarde weerlegt de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Met andere woorden: het geeft aan in hoeverre het gebruikte PIR-materiaal warmte vasthoudt. Heeft u interesse om aan de slag te gaan met PIR? Houd deze waarde dan goed in de gaten.

Waar kan ik PIR-dakisolatie bestellen?

Bent u op zoek naar PIR-dakisolatie van een hoge kwaliteit? Kijk dan niet verder dan DakisolatieTotaal.nl. We zijn een absolute specialist op het gebied van daken isoleren en delen onze kennis graag met u. Onze producten zijn altijd van een hoogwaardige kwaliteit, maar desondanks zijn ze verkrijgbaar voor een scherpe prijs. We zorgen voor een snelle levering, waardoor u binnen drie werkdagen aan de slag kunt gaan met het isoleren van uw eigen dak.

Onze PIR-platen zijn verkrijgbaar in de vorm van afzonderlijke platen, maar ook in bulk. Daarmee kunt u, afhankelijk van de situatie, nóg meer geld besparen.